Over de berekening van ruimte I

Solvej Balle

Bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad 2022. Solvej Balle ontving de prijs op 1 november 2022 in Helsinki voor haar werk dat de jury omschreef als een meesterwerk van zijn tijd. ‘Het werk is de grote comeback van Solvej Balle, niet alleen voor Deense en Scandinavische fictie, maar ook voor Europese fictie in het algemeen.’

Tara Selter keert na een korte zakenreis terug naar huis in de stad Clairon-sous-Bois in Noord-Frankrijk, waar ze woont met haar man Thomas. Tara stuit bij thuiskomst op het vreemde feit dat ’s nachts de wereld terugkeert naar haar beginpunt en dat de dag zich herhaalt. Thomas wordt elke ochtend op 18 november wakker, en elke dag moet Tara hem vertellen wat er is gebeurd. Ze noteert alles wat ze ziet en hoort in een notitieboekje, waardoor ze exact weet hoe de dag van Thomas eruit ziet en haar eigen gedrag daaraan kan aanpassen. Terwijl ze proberen in het reine te komen met hun regenachtige novemberdag, beginnen ze de gevolgen te begrijpen van een tijd die niet meer bestaat: Tara wordt elke dag ouder, terwijl de anderen vastzitten in de eeuwigheid. Geleidelijk aan raakt Tara geobsedeerd door het verlangen om de deur te vinden die haar uit 18 november leidt, naar een wereld waar de tijd verstrijkt.

Over de berekening van ruimte I is een verhaal over liefde, existentiële eenzaamheid en betekenis geven aan het leven van alledag. Het is het eerste deel van Solvej Balle’s roman in zeven delen.

Vertaald uit het Deens door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven

Gepubliceerd op 4/12/2023

Uitgegeven door Uitgeverij Oevers