Over de berekening van ruimte III

Solvej Balle

Over de berekening van ruimte is een verhaal over liefde, existentiële eenzaamheid en betekenis geven aan het leven van alledag. Dit is het derde deel van Solvej Balle’s bekroonde roman in zeven delen.

De eerste drie delen van Solvej Balles roman in zeven delen werden gezamenlijk bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad 2022. De jury omschreef het als een meesterwerk. ‘Het werk is de grote comeback van Solvej Balle, niet alleen voor Deense en Scandinavische fictie, maar ook voor Europese fictie in het algemeen.’

Er zijn inmiddels drie jaar verstreken en Tara Selter zit nog steeds gevangen in 18 november. Ze heeft haar man verlaten, maar ze is niet langer alleen. Op de universiteit van Düsseldorf is ze de Noor Henry Dale tegengekomen. Hij zit ook vast in de tijd, maar gaat er anders mee om dan Tara. Ze vinden veel steun en herkenning bij elkaar. In hun gesprekken trekken ze parallellen tussen de val van het Romeinse Rijk en de huidige westerse beschaving. Kan de wereld die langzaam kapot dreigt te gaan aan overconsumptie nog gered worden? En hoe moet de wereld eruitzien als de tijd op een dag misschien weer gaat lopen?

Deze fundamentele vragen krijgen een nieuwe dynamiek als ze op een dag bezoek krijgen van lotgenoten uit andere windstreken.

Deel III, waarin de verlammende eenzaamheid plaatsmaakt voor de dynamiek van een collectief dat vastberaden is om aan de tijdlus te ontsnappen, is een origineel, radicaal, niet-ideologisch commentaar op de samenleving en de verantwoordelijkheid van het individu voor de mensheid.

Vertaald uit het Deens door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven

Gepubliceerd op 4/10/2024

Uitgegeven door Oevers